Overslaan en ga direct naar de inhoud

Over osteopathie

Wat is osteopathie?

De NVO, beroepsvereniging voor de osteopaten, geeft de volgende omschrijving:

Je gezondheid is bij de osteopaat in goede handen

De osteopaat is deskundig in de beoordeling van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Behandeling richt zich op het verlichten of wegnemen van lichamelijke klachten zoals rugpijn, nekpijn, hoofdpijn of buikpijn waardoor je je weer optimaal gezond kunt voelen.

Hands only!

Een osteopaat gebruikt voor de behandeling geen medicijnen of apparatuur. Hij gebruikt alleen zijn handen. Het is een veilige methode met een lage behandelfrequentie.  Dit heeft veel tevreden patiënten tot gevolg.

Niet alleen je klacht maar jij als geheel staat centraal

Gezondheid is beweging. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De klachten en de plek waar de osteopaat behandelt zitten niet per se op dezelfde plek, in je lichaam staat immers alles met elkaar in verbinding. Een osteopaat neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken.

Daarnaast leert een osteopaat je veel over de achtergronden van je klacht en wat je zelf kunt doen aan deze klacht om je gezondheid te verbeteren.  De osteopaat werkt samen met andere disciplines.

Wat krijg ik vergoed?
De ziektekostenverzekeraar vergoedt osteopathie gedeeltelijk vanuit het aanvullende pakket. Het aantal behandelingen dat nodig is, is over het algemeen laag.

Organisatie
Binnen Nederland zijn de osteopaten verenigd in de NVO, de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie, die onderdeel uitmaakt van een grotere organisatie met o.a. een kwaliteitsregister en een stichting voor wetenschappelijk onderzoek. Ook op internationaal niveau vindt er jaarlijks overleg plaats.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacy statement.

Back to top